Netwerken, hoe doe je dat?

De eerste keer dat ik naar een netwerkborrel ging kan ik me nog herinneren als de dag van gister. Ik vond het
spannend. Je komt daar de ruimte binnen, ziet allemaal groepjes staan  en niemand die jij kent. Waar zal ik mezelf
bij aansluiten? Wie spreekt mij aan? Krijg ik met iemand oogcontact?  Staat er nog iemand alleen? Ik scande de ruimte zorgvuldig om bij mijn eerste gesprek aan te sluiten. Er stonden 2 dames nog wat ongemakkelijk met elkaar te praten.
Ze kwamen net iets voor mij binnen. Ik dacht, “Zullen zij elkaar ook voor het eerst spreken?” En sloot me bij hun gesprek aan. Het gesprek kwam eigenlijk vrij makkelijk op gang. Niet gek natuurlijk, want ook zij zijn hier om contacten te maken.

Ondanks deze eerste positieve ervaring met netwerkevents, vond ik het toch lastig om de keren erna mezelf er weer toe te zetten om te gaan. Iedere binnenkomst bij een netwerkborrel of event is toch weer anders. Maar toch, ik bleef gaan en had meer positieve ervaringen. Ik weet er nog een. Ik was in Amsterdam. Ik was de parkeergarage nog niet uit en een man begint direct tegen mij te praten. “He, ga je ook naarde borrel? Ik vind het niets om alleen naar binnen te gaan. Misschien kunnen we samen, dan kun je mij gelijk vertellen wat jij hier komt doen?” Ik vond het ook fijn om niet alleen naar binnen te hoeven en dus gingen we samen naar binnen. Hij bleek een DJ te zijn die veel mensen op het event al kende en hij loodste mij van het ene naar het andere groepje. Wauw, wat een hoop connecties heb ik die avond gemaakt! Bijzondere mensen ontmoet en superleuke verhalen gehoord. Zo zie je maar, ieder netwerkmoment is anders. In dit blog wil ik jou als lezer comfortabeler maken met zakelijk netwerken.

Wat zeggen deskundige over het fenomeen netwerken?

Netwerken is niet meer dan contact leggen en actief omgaan met deze contacten. Dit doe je door informatie, ideeën en andere contacten uit te wisselen. Netwerken doe je op een verjaardag, borrel, op het werk, in de supermarkt, eigenlijk overal waar je mensen tegen komt. Tegenwoordig zie je  steeds vaker dat Webinars gebruikt worden als soort van virtuele netwerkbijeenkomst.

Waarom in zakelijk netwerken zo belangrijk?

Het opbouwen van een netwerk is essentieel voor een succesvolle bedrijfsvoering. Netwerken zorgt voor kansen.
Deuren gaan voor je open die zonder de nieuwe connecties misschien gesloten blijven. Netwerken bespaart geld. Door met verschillende mensen in contact te komen en in gesprek te gaan, ontvang je eigenlijk gelijk gratis advies.
En netwerken geeft je nieuwe inzichten. Je leert zaken vanuit een ander oogpunt te bekijken, dat van je connectie.

Hoe bouw je een zakelijk netwerk?

Om een goed netwerk op te bouwen moet je jouw huidige netwerk in kaart brengen. Maak verschillende groepen en plaats je contacten in de juiste groep. Op deze manier kun je de juiste groep aanspreken voor ieder doel dat je hebt. (korte of lange termijn). Bijvoorbeeld: Als ik …….. wil weten, in welke groep kan ik dit het beste vinden? Daarnaast is het belangrijk dat je weet wat je wilt bereiken en hoe jij je wil netwerk gebruiken. Zorg ook voor  inzicht in je doelen op langere termijn. Dit doe je door zelfonderzoek. Stel jezelf de volgende vragen:

– Waar ben ik goed in?
– Wat wil ik ontwikkelen?
– Waar sta ik over 5 jaar?
– En wat kan ik voor een ander betekenen?

Is dit helder, dan valt je nieuwecontact sneller in het juiste “vakje” en kun jij een vraag ook concreter aan jenieuwe contact stellen.

Waar bouw je een netwerk op of uit?

Het opbouwen of uitbouwen van je netwerk kan overal. Bedenk dat je overal waar je komt een potentieel waardevol  contact kan opdoen. Online en offline. Online kun je social media als LinkedIn, Facebook en Instagram gebruiken. Sluit je aan bij groepen waar jouw doelgroep zit. Ook een webinar kun je goed gebruiken als netwerkmoment. Offline kun je
denken aan workshops, borrels, opleidingen of trainingen, congressen, evenementen, noem maar op.

  

 

  Tips:

 

 1.  Netwerken is zaaien, dat betekent dat je niet direct kunt oogsten. Heb geduld.
 2. Bereid je voor op een netwerkevent of borrel. Wie zijn de gasten? Wie is voor jouw netwerk interessant? Lees je in
  over deze persoon. Welke interessante kennis heeft hij/zij waar jij alles over wilt weten?
 3. Wees niet angstig voor het aansluiten bij een gesprek. Iedereen is hier om nieuwe, waardevolle connecties
  te maken. En jij bent waardevol!
 4. Wees open en oprecht in je interesse. Mensen prikken er zo doorheen wanneer jij een praatje komt maken met
  een verborgen agenda.
 5. Geef eerst waarde weg voordat je zelf neemt.
 6. Laat een ander in zijn waarde. Negatieve uitspraken over een ander komen altijd 2 keer zo hard terug.
 7. Verzamel visitekaartjes. Schrijf hier op waar je degene ontmoet hebt en wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.
  Vind je dit ouderwets? Kies dan voor een visitekaartjes scanner app.
 8. Stuur 1 a 2 dagen na een ontvangen visitekaartje een LinkedInverzoek en voeg hier een persoonlijke korte boodschap aan toe. Bedenk: mensen doen zaken met mensen, zorg voor de persoonlijke connectie.
 9. Waardeer een tip van je contact ook als je er niets mee kan. Je kan de tip altijd doorspelen aan iemand anders.
 10. Verwijs contacten nooit door binnen je eigen netwerk als je twijfelt aan hun motivatie.
 11. Houd contacten warm door te reageren op een eventuele uitnodiging. Niets laten horen is onprofessioneel en
  onbeleefd.
 12. Bedank iemand als ze iets voor je hebben gedaan. Dit kan door een mailtje, kaartje of misschien zelfs een attentie.

 Wil jij meer weten over netwerken?