Ontmoet, Davina de Ranitz

Davina de Ranitz. Ik ken Davina zowel privé als zakelijk. Ik heb haar via een vriend ontmoet (die inmiddels haar man is). En sindsdien zijn we goede vrienden. Zakelijk klikken we ook goed. Nu we allebei een bedrijf aan het opbouwen zijn, merk ik dat we samen goed kunnen sparren over onze reis in het ondernemerschap.

Wie ben jij?
Ik ben Davina, woon in het midden van het land en ik ben een startende ondernemer. Ik heb een

3-jarige hbo opleiding tot interieur ontwerper gevolgd en deze heb ik in juni 2019 succesvol afgerond. Tijdens deze studie heb ik ook de opleiding tot lichtontwerper afgerond.

Wat doe je precies?
Ik ben interieur- en lichtontwerper, gespecialiseerd in nieuwbouw en verbouwingen. Naast volledige verbouwingen geef ik ook advies over kleur en licht. Ik maak samen met mijn opdrachtgever een plan en vertaal dat vervolgens in een concreet ontwerp. Dit ontwerp werk ik uit in 3D-beeld in een speciaal CAD-programma. Ik spreek hiermee de taal van de aannemer en het geeft de meest realistische visuals. Omdat een 3D-beeld zo dicht bij de werkelijkheid staat, zien ze wat er met de ruimte gebeurt wanneer ze een bepaalde keuze maken. De opdrachtgever krijgt hierdoor een goed beeld van hoe het eruit gaat zien en kan hierdoor de verwachtingen bijsturen. Want je kunt die roze bank wel heel mooi vinden of die visgraatvloer, maar dat wil niet zeggen dat het in het totaalplaatje dezelfde uitwerking heeft als je in gedachten had.

Wat zo gaaf is aan licht is dat je door de juiste verlichting aan te brengen in je huis, het gewenste effect al kan behalen. En is een verbouwing daardoor soms niet eens nodig.  Belangrijk in je verlichting is bijvoorbeeld de gelaagdheid. Je hebt directe en indirecte verlichting. Je hebt diffuus licht. Licht van boven, licht van opzij maar ook licht dat van buiten komt. En vergeet niet dat je verschillende kleuren licht hebt. Zo zie je dat een lichtplan echt interessant is om de juiste uitstraling aan je huis te geven.   

Wat deed je hiervoor?
Hiervoor werkte ik in de evenementenbranche en organiseerde ik dance-events en grote feesten voor Gemeente Amsterdam en bedrijven als Heineken.

Waarom ben je ondernemer geworden?
Ik wil onafhankelijk zijn en niet van een bepaald merk afhankelijk of aan vaste eisen gebonden zijn. Voor de opdrachtgever ontwerp ik wat het beste voor hun is en niet voor een merk.

Ik maak een onafhankelijk plan, ik ben geen meubel verkoper. Het is voor mij belangrijk dat de opdrachtgever zelf hun smaak inbrengen en de keuzes maken. Geen verplichte targets.

Zodra je kiest voor onafhankelijkheid, kies je voor het ondernemerschap. Designer is een individueel beroep.

Wat vind je het leukste aan het ondernemerschap?
De vrijheid om mijn tijd zelf in te vullen. De vrijheid hebben om wel of niet met een opdrachtgever aan het werk te gaan. De vrijheid om te ontwerpen zoals ik het wil.

Waar loop je tegenaan als ondernemer?
De blauwe envelop! Wie niet?!

Wat ik ook lastig vind is dat je als ondernemer zichtbaar moet zijn. Dus dat je je socials bij moet houden en aan je marketing moet werken. Over alles wat je doet moet je nadenken. Bij een groot bedrijf doet een aparte afdeling dit voor je. Ik weet nu al, en ik ben pas net gestart,  dat ik werk uit handen moet geven aan mensen die hier meer kennis van hebben en hier wel blij van worden. Dat betekent investeren. Kan ik dit aan jou uit handen geven Denise?

Waarom kiezen mensen voor jou of jouw product?
Ik ben goed in mijn werk. Mijn kracht ligt in luisteren. Door goed te luisteren naar zijn of haar wensen, kan ik een goed ontwerp maken dat volledig aansluit bij de wensen van de opdrachtgever. Ik heb veel parate kennis van techniek, trends en duurzaamheid. Werk snel en secuur. Ik breng balans in het interieur, de maatvoering en stijl. En de plannen en ontwerpen die ik maak zijn uitgebreid, dus een aannemer kan er direct mee aan de slag.

Verlichting is voor mij de kers op de taart. Je kunt de mooiste kleuren op de muren smeren maar als je verlichting niet juist is, vallen je kleuren dood. Ik neem altijd verlichting en kleur mee in het bespreken van het plan.

Wat zijn je dromen, wat wil je zakelijk nog bereiken?
Ik heb geen droom maar wel een doel. Een eigen vestiging hebben met een showroom waar ik ontwerpen kan laten zien. Waar ik kan inspireren zonder sales. Hoe werkt kleur, wat doet je verlichting. Dat inspireert. En geeft dat laatste zetje om wel voor die gekke kleur of aparte print op je behang kiezen. Daarbij wil ik graag een partnerschap met meerdere personen om een totaalpakket op maat te kunnen bieden. Verlichting, vloeren, verf, behang, badkamers, alles! Behalve meubels. Opdrachtgevers kunnen dat kastje van oma gewoon blijven neerzetten. Eigen smaak, eigen inbreng zodat het hun huis wordt met de emotie en sfeer die zij willen uitstralen.

Heb je nog tips voor andere ondernemers?
Investeer! Investeer in jezelf om te blijven groeien door een opleiding, coach of door inspiratie op te doen bij een beurs of museum. Praat met andere ondernemers. Deel je ideeën en gedachtes. Wees niet bang om te delen. Niemand kan er met jouw idee vandoor gaan, niemand heeft jouw passie bij dat idee. Geniet van dat je het zelf kan en wees trots! En investeer in hulpbronnen. Van je huisstijl tot je financiën. Want je kan niet alles zelf.

Aan welke ondernemer geeft jij het interviewstokje door?
Miriam Hekker, business coach

Maak contact met Davina:
Mail: info@davinainteriordesign.com
Website: www.davinainteriordesign.com
Instagram: davina_interiordesign.com
Facebook: davinainteriordesign
LinkedIn: davina de Ranitz
Pinterest: davina interior design