Ontmoet, Leontine Tacoma

Ik heb Leontine ontmoet tijdens een cursus die ik volgde van haar. Ik vind deze vrouw zo inspirerend dat ik haar voor mijn blog gevraagd heb.

Wie ben jij?
Leontine Tacoma. Ik kom uit Den Haag, ben 48 jaar en moeder van een 20-jarige zoon. Ik ben zelfstandig- en freelance communicatietrainer.

Wat doe je precies?

Ik geef groepstrainingen en individuele coaching en sinds kort doe ik dit ook online.
Mijn ervaring met online trainingen is heel positief, zolang het blended is. Daar bedoel ik mee dat er verschillende kanalen worden ingezet. De combinatie van kanalen die ik gebruik zijn telefoon, zoom, mail en audio-begeleiding bij PowerPoint.

Daarnaast werk ik samen met middelgrote organisaties om hun toon of voice, content en hun standaard-teksten te synchroniseren met hun kernwaardes (imago). Ik ben dan als co-writer een langere periode betrokken bij de klantcommunicatie. Ik werk daarbij bottom-up: we starten met een plenaire sessie met mensen die veel corresponderen met klanten, en geven met elkaar concrete woorden aan het organisatie-imago. Vervolgens ga ik met een of meer kerngroepen verder aan de slag om samen nieuwe teksten te schrijven. Dit zorgt voor enthousiasme onder personeel. Het wordt niet opgelegd maar ze hebben zelf invloed op de teksten en daardoor gaan de kernwaarders echt leven bij de medewerkers. Een positief neveneffect dus. Daarin fungeer ik ook als schakel tussen directie en medewerkers.

Wat deed je hiervoor?
Ik heb hiervoor in het volwassenenonderwijs gezeten. Rond 2003 werd er enorm gereorganiseerd in die sector en toen werden de tijdelijke contracten omgezet naar freelance werkzaamheden. En dus ben ik zzp’er geworden, noodgedwongen, maar ik ben er ook nooit meer mee gestopt.

Waarom ben je ondernemer geworden?
Noodgedwongen ontstaan, maar het past wel heel goed bij mij omdat ik graag autonoom ben. Ik verbind me niet graag blijvend aan éen organisatie. Ik heb wel langdurige en goede samenwerkingen, bijvoorbeeld met ICM. Nog een voordeel van autonoom werken is dat je geen energie verliest op collegiaal contact. Ik heb wel collegiaal contact, maar dit is voedend. Omdat ik kan kiezen met wie ik samenwerk.

Wat vind je het leukste aan het ondernemerschap?
Het eigen baas zijn vind ik echt het fijnste.

Waar loop je tegen aan als ondernemer?
Je bent wel autonoom maar je kunt niet je eigen tijd bepalen want trainingswerk is periodegebonden. Dus in de praktijk betekent het 9 maanden pakken wat je pakken kan om de ander drie maanden aan vakanties te overbruggen. Daarbij is het leven superduur en vindt er in mijn branche geen inflatiecorrectie plaats. Dus lukt het haast niet om met een dienst, zoals ik die lever, een buffer op te bouwen of aan pensioen voorziening te doen.

Waarom kiezen mensen voor jou of jouw product?
Een unique selling point van mij is dat ik ingewikkelde theorie heel goed concreet kan maken. Er worden heel veel communicatiemodellen gebruikt in mijn vakgebied en ik vind het een uitdaging om die zo concreet mogelijk te maken. Wat kun je met die modellen in de dagelijkse praktijk en welke modellen kun je combineren? Ik geloof in een holistische werkwijze. Je hebt niets aan een model als dit niet samengaat met andere kennis, beleving en ervaring.

Bij mij geen power point over zender en ontvanger, haha.. Dat weten we allemaal wel, maar hoe  benader je je klant concreet in een mail, autoresponder en webtekst.

Wat zijn je dromen, wat wil je zakelijk nog bereiken?
Ik heb een hekel aan dit soort vragen.
Ik leef heel erg mind-full. Ik leef  vooral in het nu. Als ik vanuit het nu je vraag beantwoord, dan groei ik nog steeds in mijn eigen vakvrouwschap. Als de senior die ik inmiddels ben, krijg ik graag nóg meer uitdagende opdrachten waar in die expertise heel gericht in kan zetten. Daarnaast ben ik stiekem toch een droom aan het verwezenlijken: een levensschool voor vrouwen waarin kennis van vrouw tot vrouw doorgegeven wordt. Over alle aspecten van het leven. In juli hadden we een Zomerfestival met allerhande online workshops, maar we gaan dat uitbreiden met andere activiteiten. Dus stay tuned!

Heb je nog tips voor andere ondernemers?
Hou het omslagpunt in de gaten wanneer je hulp in kan gaan schakelen. Vaak red je het in het begin financieel niet om hulp in te schakelen. Maar het scheelt veel stress en je staat er niet helemaal alleen voor. Want ook autonome mensen kunnen niet alles alleen. Dus besteed op een gegeven moment dingen uit.  Als ik kijk naar mijn eigen situatie; zorg voor computer-hulp, hulp bij je administratie, iemand die met je meedenkt over de inhoud van je dienst en iemand die je helpt met je website. . En doe je was naar de wasserette!

En zoek samenwerking. Ik heb de eerste tien jaar met andere zzp’ers samengewerkt zodat we verschillende kosten konden delen. Zo deelde ik een website met drie andere vrouwen, taalkrachting.nl. Wij waren allevier het gezicht en droegen de merknaam uit. Dat is 4x zoveel bereik als wanneer je dat alleen doet.

Aan welke ondernemer geeft jij het interviewstokje door?
Aan mijn collega en vriendin Marion Siemonsma! Zij is op dit moment dé expert in educatieve spellen voor het (basis)onderwijs van Nederland. En was daarvoor de oprichter van TaalKrachtig. Ze was voor mij het begin en de motivator van mijn zzp-schap.

Contact gegevens:

Mail: leontine@leontinetacoma.nl
Website: https://www.leontinetacoma.nl/  en https://www.noteerjijditeven.nl/ en www.femcademy.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/leontinetacoma/