Ontmoet, Maarten Hogeveen

Ik heb Maarten ontmoet via Mascha. Aan het einde van een interview vraag ik altijd aan wie ze het interview stokje door willen geven. Mascha kwam met ondereandere Maarten. Ik heb echt een heel leuk gesprek met Maarten gehad en hebben nog geregeld contact. Het wordt echt tijd om snel een afspraak te maken om langs te gaan in Zaandam. Mascha haar blog terug lezen? 

Interview Ontmoet…
Maarten Hogeveen, mede oprichter van de Horeca Vakschool en eigenaar van Just Horeca.

Op aanraden van Mascha Mooij,  heb ik contact gezocht met Maarten. Ik mag met deze doorgewinterde horecaondernemer in gesprek.

Wie ben jij?

Ik ben Maarten, 46 jaar en net vader geworden. Op 5 december is mijn dochter geboren. Ik ben 23 jaar samen met Sheila Trustfull. Op mijn 8ste wilde ik al kok worden. Op mijn 15e ben ik toegelaten op de Horeca Vakschool St Hubertus. In de vakanties en de weekenden wilde ik iets bijverdienen dus ben een restaurant binnengelopen met de gedachte dat het een pannenkoekenhuis was, maar het bleek een  sterrenzaak te zijn.  Ik mocht in de bediening beginnen. Ik heb altijd hoog niveau horeca aangehouden. Doorgaan en niet zeuren.

Door de jaren heen heb ik een groot netwerk opgebouwd. Ik zeg altijd: “Ik ben niet de beste koks maar ken ze waarschijnlijk wel allemaal.”

Ik heb 13 jaar geleden een huis in Zaandam gekocht. En 5 huizen verder is mijn compagnon Chris komen wonen. Chris komt uit de uitzend- en bemiddelings wereld. Toen hij hoorde hoe vaak ik gebeld werd met de vraag of ik nog een kok kende die beschikbaar was, zei hij “Weet je dat ik voor dit werk geld krijg?” Ik deed het altijd af met een lekker hapje eten voor 2. Dat was voor mij de beloning. 

 In de 1,5 jaar die volgden, bespraken Chris en ik dit regelmatig. De markt werd krapper, uitstroom van de leerlingen was niet goed, vergrijzing etc. De bedrijven die belden gaven aan dat ze er ook voor wilden betalen, ze zaten echt omhoog. Dat was voor mij het moment om er serieus met Chris over in gesprek te gaan.   

Wat doe je precies?
Ik ben sinds 2017, samen met Chris van Alphen, Just Horeca gestart, een uitzend- en bemiddelsbureau puur en alleen voor koks, in het hogere segment. 

We kregen veel koks die zeiden dat ze koks waren, maar velen hadden geen basis. Ze kunnen mooi koken, gelletje, schuimpje, maar meer niet. Dus toen hebben we een plan gemaakt om een opleidingsplan te schrijven. Met in ons achterhoofd de vragen: Wat is belangrijk dat een kok kan en wat voor persoon zou ik aannemen?  Dit plan hebben we voorgelegd aan SVH, de opleider en vanuit daar in de Horeca Vakschool ontstaan. Een horeca-opleidingscentrum, eerst alleen voor koks maar inmiddels ook voor Sociale Hygiëne, HACCP en ook keuken-optimalisatie. 

We doen dit in het pand van VHC Jongens, die is ook mede-eigenaar nu. VHC heeft ook een dochteronderneming, VHC Actifood in Oosterwolde, Friesland. Zij vonden onze opleiding erg interessant en dus hebben we daar nu ook een Horeca Vakschool. 

Daarnaast doen we u veel privé diners onder de naam Rstrnt. De naam is ontstaan omdat we een restaurant zijn maar dan zonder restaurant. Er is iets weggevallen, bij ons zijn de klinkers weggevallen. Het is een nieuw concept dat we verder willen uitwerken. Nu doe ik voornamelijk zelf koken bij de mensen thuis, maar het doel is om de koks van Just Horeca hiervoor uit te zenden. De site is nu in de maak. Je kan eigenlijk je eigen kok kiezen. Op de site komt bij iedere kok een verhaal met hun stijl, wat ze leuk vinden etc. En op de opleiding worden de voorbereidingen gedaan.  

Wat deed je hiervoor? 
Ik werkte bij Vanilla Venture, een groothandel in vanille, ganzenlever truffel en specerijen. Ik was hier accountmanager. Ik reed 3 dagen in de week door heel Nederland. Restaurant-eigenaren, chefs laten zien en proeven wat wij te bieden hebben. En in het weekend werkte ik als freelance chef. Ik werk nog veel met Vanilla VEnture samen, zoals voor de masterclasses zelfstandig werkend kok geven zij demos.

Bij restaurant Chef’s Table was ik chef. Elke week een ander menu, vast 7 gangen menu. We deden alles zelf, mos plukken, paddestoelen plukken, kruiden plukken etc. Destijds stonden we op de nummer
3 van Iens. De souschef van toen heeft nu anderhalf jaar geleden een Michelin ster gekookt, dus dat geeft wel aan wat de kwaliteit is. 

Andere restaurants waar ik in het verleden gewerkt heb zijn:
– Pere de Lute in Ouderkerk aan de Amstel, nu Kruidfabriek by LUTE
– Zwarte Walvis in Zaandijk
– Mario Uva in Neck

Waarom ben je ondernemer geworden?
Zat er al vroeg in. Ik ben een creatief persoon. In de tijd van LUTE maakte ik olijfolie-standaarden van RVS met glazen buisjes en lepeltjes, deze ging ik verkopen terwijl ik als kok werkte, Ik was niet echt aan het ondernemen. Wanneer ik er 5 tot 10 aan een restaurant had verkocht was ik superblij. Het bedrijf Siemens had de standaarden gezien in een restaurant van Herman den Blijker en wilde hier een groot aantal van hebben. Ze vroegen of ik 2000 stuks kon leveren voor een eindejaarsgeschenk.  Ik moest natuurlijk alle zeilen bijzetten en heb een hoop geleerd in 3 maanden tijd. Zakelijk gezien heb ik het niet goed aangepakt, dus heb er niet veel aan over gehouden, maar het was wel heel leerzaam. Ik denk dat hier mijn ondernemersgeest vandaan komt. 

Ik vind het leuk om bezig te zijn, regelen en gek op bellen. 

Wat vind je het leukste aan het ondernemerschap?
Het leukste vind ik het in aanraking komen met mensen. Contacten maken, meedenken, oplossingen zoeken, dingen regelen. Ik ben de creatieve doener van de 2 en Chris doet de zakelijke kant. Die vind ik minder leuk. 

Waar loop je tegenaan  als ondernemer?
Er komt veel op je af als ondernemer en wij denken niet zo veel maar doen gewoon. Zoals een school beginnen. Wat daar allemaal bij komt kijken aan certificering die je nodig hebt, ja dan loop je wel tegen dingen aan. Of de NEN certificering bij het uitzendbureau, dit is iets wat je jaarlijks bij moet houden en dat is een flinke klus kan ik je zeggen. Dat soort dingen zijn noodzakelijk als je het goed wilt doen en dat is minder leuk.

Eigenlijk weet je van te voren al dat je altijd bezig bent als ondernemer. Ik vind werken leuk en ben altijd bereikbaar, ook in het weekend. Prive vinden ze dit minder, maar als ik niet opneem word ik alleen maar onrustig, dus het is beter voor beide partijen als ik het zo doe. Nadeel is dat het nooit ophoudt en altijd maar doorgaat. Er is eigenlijk geen balans, is het druk dan gaan we gewoon knallen. 

Na een jaar of anderhalf zijn wij met Just Horeca genomineerd als een van de beste startende ondernemers van de zaanstreek, 2018. Dit hebben we het helaas niet  gewonnen.

Waarom kiezen mensen voor jou of jouw product?
Wij doen alles op maatwerk. Zo hebben we van elke kok een vragenlijst ingevuld met wat kun je wel, wat kun je niet, wat vind je leuk. Wat je leuk vindt geeft energie en dat straal je uit. We stellen bepaalde eisen aan onze koks zoals proactieve houding. We kijken echt naar wat er gevraagd wordt. Stijl van koken, niveau van koken, het is echt custom-made. 

Daarnaast luisteren we naar onze koks. Als zij iets willen, bijvoorbeeld bij een bepaald restaurant werken, dan creëren we een (stage)plek zodat ze zichzelf kunnen ontwikkelen. 

En heel belangrijk veel contact onderhouden met de chefs en met de koks, duidelijk zijn, checken of het goed gaat.

We zijn heel makkelijk maar we verwachten wel een bepaalde standaard. Als je loopt te klooien dan vlieg je eruit. Het verwachtingspatroon is hoog door mijn eigen inzet en mindset vroeger. 

Wat zijn je dromen, wat wil je zakelijk nog bereiken?
Doordat ik bedenk en doe, jaag ik wel sneller mijn dromen na. Als ik de opleider van SVH mag geloven, zijn wij  het mooiste opleidingscentrum van Nederland.

Mijn droom is dat het gewoon weer lekker volloopt en dat corona snel voorbij is.

Zolang ik plezier blijf houden is het prima. Wanneer ik stress krijg gaat het niet de goede kant op. Dan krijg ik pijn in mijn buik, slaap ik niet meer,  eet ik niet. Ik wil gewoon blijven doen waar ik energie van krijg.

Heb je nog tips voor andere ondernemers?
Doen! 

Niet bang zijn, gewoon doen. Er komt altijd een punt dat iemand anders je kan helpen, als het niet goed gaat. Op je bek gaan, gaan we allemaal. En gaat het niet, dan niet, maar je hebt het in ieder geval wel geprobeerd.

Vooral doen!

Wil je nog iets kwijt? 
Al onze opleidingen zijn allemaal SVH-gecertificeerd.

Door Corona, hebben we ook 3 meiden moeten laten gaan en is Chris tijdelijk minder uren binnen het bedrijf gaan werken. Maar het biedt ook perspectief om creatief te zijn. We blijven contact houden met de relaties en doorgaan. 

Aan welke ondernemer geef jij het interview stokje door?
Won Yip is voor jou leuk om te interviewen. Hij heeft een hele eigen kijk op het corona-verhaal.  (Ik, Denise, ben benieuwd of ik die ga kunnen bereiken. Tot nu toe nog geen succes gehad) 

Contactgegevens: 
Mail: info@justhoreca.nl /info@horecavakcollege.nl
Website: https://www.justhoreca.nl / https://horecavakcollege.nl
Instagram
Facebook 
LinkedIn