Ontmoet, Mascha Mooy

Mascha Mooy heb ik ontmoet bij een van de eerste Dutch Girl boss events. Toen al vond ik het een geweldig mens. Nu een paar jaar later komt Mascha tijdens het interview van Barry Peulen weer op mijn pad. Dit was voor mij een goede gelegenheid om contact te zoeken. Dit interview is afgenomen in april 2020 tijdens de 1e golf. 

Wie ben jij?
Recht voor zijn raap, no-nonsens en goudeerlijk. Soms schop ik mensen tegen het verkeerde been, maar dit doe ik niet expres, ik heb autisme. Ik vertel mijn verhaal maar kan dit niet zo goed in kleden, ik snap het politieke spelletje niet zo goed. Ben wel heel hard bezig om dit te aan te leren. Doordat ik mensen onbewust pijn doen, gaan ze mij ook pijn doen en daar heb ik uiteindelijk weer heel veel last van als persoon.
Ik ben ook gewoon heel lief, bedoel alles goed, maar soms ben ik gewoon een beetje onhandig.
Ik ben zakelijk erg succesvol, de meest moeilijke dingen lukken mij, maar de simpele dingen in het leven vind ik soms heel lastig. Het is altijd lachen met mij, dat dan weer wel! 

Ik heb rond mijn 37ste ontdekt dat ik autisme heb. Ik was al jaren op zoek. Ik wist dat ik anders was, maar wat heb ik dan? Zeker op latere leeftijd liep ik steeds tegen dezelfde problemen aan. Het bleek dus autisme. Ik ben er nu heel open over. En ik zie in mijn werk dat mensen met een burn-out toch ook vaak een vorm van autisme hebben. Doen we het wel goed, zijn we mensen niet aan het beledigen, etc. Komen er veel prikkels binnen, wil ik soms niet naar buiten, want de wereld heeft te veel prikkels en de volgende dag wil ik juist niet doodmoe op de bank liggen van al die prikkels die ik heb ontvangen. 

Ik heb van mijn moeder altijd veel normen en waarden meegekregen waardoor ik altijd goed ben meegekomen in deze wereld. Ik heb wel een strenge opvoeding gehad. Helaas kunnen mijn ouders mij niet meer ondersteunen vanwege het overlijden van mijn moeder en de ziekte van mijn vader. Gelukkig helpt mijn man met een groot aantal dingen in het huishouden.

Wat doe je precies?
Nu in de corona tijd is het wel anders. Ik ben met een podcast begonnen om mensen te inspireren. Hierin vertel ik mensen wat ze moeten horen en niet wat ze willen horen. Dat is soms hard en soms hilarisch.
Ik coach mijn eigen team door middel van zoom calls moet de vraag: Waar lopen de mensen tegenaan.
Je ziet toch een toenemende druk, stress en ze hebben angst.

Mijn focus is de MKB-markt. Maar daar vallen nu de grootste klappen. Het werk is echt afgenomen. Mijn klanten zitten nu tussen wal en schip. Ze vallen net binnen het grijze gebied als het om de steun vanuit de overheid gaat.

Ik ben vooral bezig met wat er na corona gebeurt en wat ik dan kan doen.  Daarnaast ben ik met opleidingen bezig via Yale en HarvardX. Daar had ik geen tijd voor en nu kan ik het oppakken. 

Wat wij doen buiten de corona tijd is:
1. Wij geven training aan directie en MT leden in burn-out bedrijfsbeleid. Hierin bespreken we o.a. waar krijg je mee te maken, wat kun je doen en wat moet je doen als bedrijf.
2. Wij geven scholing voor HR-personeel. Dit zijn dag trainingen.
3. Wij geven preventie workshops voor het personeel.
4. En wij geven individuele coaching aan werknemers die uitgevallen zijn of die dreigen uit te vallen.
Daarnaast zijn we nu een academie aan het opzetten voor coaches.

Wat deed je hiervoor?
Consultant op de Zuidas in de financiële wereld en personeelsbemiddeling. 

Waarom ben je ondernemer geworden?
Ik had zelf een burn-out en er was eigenlijk geen hulp. Er werd me eigenlijk verteld dat dit op mijn leeftijd niet kon. Hierdoor heb ik veel over het onderwerp geleerd en wilde mijn kennis gebruiken om met andere te delen. En zo is Bye Bye Burnout gestart en dan niet als zzp’er, maar direct als bedrijf. Dit ging niet altijd even soepel. Bij de start van een bedrijf zitten andere verdienmodellen dan bij een zzp’er.

In vergelijk met zzp heb ik hogere vaste kosten en de markt is erg variabel, maar aan de andere kant wanneer ik mijn eigen coaches aan het werk heb, loopt het wel lekker. In het voorjaar en de zomer zijn er bijna geen mensen met burn-out klachten. Een burn-out is echt een najaar ding, het wordt koud buiten, donkere dagen, korte dagen.
Nu met corona is het een hele andere wereld. Je ziet dat het toeneemt in de zomerperiode omdat we niet naar buiten mogen, maar nu is er geen geld om de mensen te helpen. Dus het blijft altijd balanceren.  

Het heeft wel even een aanloopt tijd nodig gehad. Er komt zoveel bij kijken en je moet van zoveel zaken verstand hebben met een eigen bedrijf. En als je dat niet hebt, moet je die kennis inhuren. Als zzp’er is het makkelijker. Je kan veel makkelijker je inschrijven bij detacheringsbureaus waardoor je zelf minder acquisitie hoeft te doen. Inmiddels heeft mijn bedrijf structuur en werken we met vaste processen, maar dit heeft wel tijd nodig gehad voor je die processen in kaart hebt. 

Wat vind je het leukste aan het ondernemerschap?
Diversiteit in mijn taken. En wat ik echt het leukste vind is, ik heb iets bedacht en geïmplementeerd en dat is een succes. Dat is gewoon cool! Zie je wel ik ben niet dom, ik help mensen.
Je bent eigenlijk nooit vrij, maar ik kan wel overal werken, over de gehele wereld. Ik heb mijn managementboek geschreven toen ik herstellende was van mijn ongeluk. Door voice-opnames die omgezet werden in tekst, is mijn boek ontstaan. Er zaten wel miljoenen spelfouten in, maar door over en over te corrigeren komt er iets moois uit waar ik en de uitgever erg trots op zijn. Had ik in loondienst gezeten, had ik dit niet gekund. Dan had ik het in het weekend, de avonduren of in de nacht het boek moeten schrijven. Ik kan mezelf vrij roosteren in mijn eigen organisatie. Ik moest toch herstellen dus kan ik het mooi combineren.

Waar loop je tegenaan als ondernemer?
Focus.
Afhankelijk van de markt wat gebeurt er.
Nu concurrentie. Veel mensen noemen zich nu een burn-out coach. Maar velen zijn gewoon incompetent. Ik zie gewoon veel mensen die hier last van hebben. Als jij degene bent die de burn-out heeft, wil je gewoon hulp en ga je googelen. En hoop je maar dat je bij een goeie terecht komt.   

Waarom kiezen mensen voor jou of jouw product?
Eerlijkheid, ik geef mensen duidelijkheid. Je krijgt een route en na 100 dagen sta je daar PUNT.
Ik ben een oplosser. Ik maak de juiste match en de coaches maken het af.  

Wat zijn je dromen, wat wil je zakelijk nog bereiken?
Ik wil aan het strand wonen in LA, het Baywatch leven zeg maar. Ik ben er in 2019 drie maanden geweest en vond dit top. 

Authenticiteit, Comfort en Vrijheid. Ik wil dingen doen die ik leuk vind. Ergens heen kunnen wanneer ik dit wil en waarheen ik wil. Ik ben bewust kinderloos. Ik zie het hebben van kinderen als een beperking in mijn vrijheid ondanks dat ik de kinderen van al mijn vrienden geweldig vindt. 

Reizen, dingen doen die ik leuk vind en mezelf mag zijn. Dat is mijn droom.
En ik hou van mooie kleding, leuke schoentjes, ja ben gewoon een beetje een luxe dier maar ik loop net zo makkelijk o mijn sportschoenen en in mijn huispak. 

Heb je nog tips voor andere ondernemers?
Hou focus. Ik heb wel eens gehoord: “Get in line, stay in line.” En dat is wel echt belangrijk.
Ik heb wel 100.000 ideeën gehad in de afgelopen tijd maar heb bewust gekozen om het niet te doen. FOCUS! 

Wees jezelf. In het begin heb ik heel veel gedaan wat men van mij verwacht wat hoort, maar uiteindelijk verlies je jezelf. Je hebt een imago gecreëerd, die je niet bent en voelt het niet goed.
Dus ik heb de keuze gemaakt dat ik het op mijn manier ga doen en als dat niet goed genoeg is voor de wereld, dan niet. Na deze keuze, ging alles ineens veel makkelijker. 

Beginnende ondernemers: Kies de doelgroep. Je kan niet de hele wereld redden. Maak je niche, praat naar je ideale klant. Alsof je hem snapt. Als je de taal van je klant spreekt dan komen ze. 

Wil je nog iets kwijt?
Je bent eigen kapitein in je leven!  

Aan welke ondernemer geef jij het interview stokje door?
Floor Eizema is leuk om te interviewen. Past goed in jouw straatje. Zij doet de Social Media voor de Horeca. Maar Maarten Hogeveen is ook heel leuk voor jou. Hij heeft een detacheringsbureau voor horeca. 

 

Contact gegevens:
Mail: mascha@byebyeburnout.nl
Website: www.byebyeburnout.nl en www.maschamooy.nl
Instagram: @Mascha_mooy  en @byebyeburnout
Facebook: Mascha Logemann Mooy
LinkedIn: Mascha Mooy