Roland Rutten, Via Instagram heb ik hem ontmoet en gevraagd of hij mee wilde doen met dit interview. Ik ben erg nieuwsgierig nar zijn verhaal en ben blij dat hij ja heeft gezegd.
Wie ben jij?
Ik ben 23 jaar. Ben op mijn 17e begonnen met mijn bedrijf. Ik sta bekend als doorzetter en een hard persoon op bepaalde momenten, met soms een enorme uitbarsting van creativiteit. Ja een stuiterbal soms, zo omschrijven ze mij.
Wat doe je precies?
Wij zijn 2R Enterprises. We bestaan uit een paar bedrijven. We zijn begonnen met maken van video’s en foto’s. Mijn droom was altijd nieuwe dingen uitvinden en ontwikkelen. En daarom zijn we een conceptontwikkelaar geworden. Nieuwe producten, diensten en startups. Dit doen wij voor de takken overheid, b2b en gezondheidszorg. En de mediatak is volledig afgesplitst en zelf gaan groeien. We doen heel veel verschillende dingen met een paar teams. Dit zorgt voor de structuur in de bedrijfsvoering.
2R is een overkoepelende naam geworden van een paar merken die als klein projectje zijn begonnen en nu zijn uitgegroeid tot een opzichzelf staand team. Mijn taak is nu vooral overzicht houden, management en projecten in de gaten houden, dat ze op tijd opgeleverd worden en gelukkig kan ik me nog wel aansluiten bij alle losse projecten om mijn creativiteit de ruimte te geven, mee te tekenen en te denken. En 2R zelf is natuurlijk ook een project dat ik wil laten groeien. Hoe kan je een team beter laten werken, wat hebben ze nodig en daar haal ik ook heel veel plezier uit. Juist deze combinatie geeft mij energie.
Wat deed je hiervoor?
Middelbare school, Technasium. Daar leerde je al een beetje ontwikkelen. Ik wilde graag arts worden net als mijn vader, maar scheikunde, natuurkunde en wiskunde was ik niet goed in, dus dat was snel duidelijk dat dat het niet ging worden.
Ik heb mijn ouders gevraagd om mij 1 jaar de tijd te geven om iets voor mezelf op te bouwen en anders zou ik alsnog gaan studeren. En ja van dat studeren is het nooit meer gekomen, hahaha.
Het heeft allemaal heel goed uitgepakt en daar ben ik heel blij om.
Als startup is Nederland wel een fijn land. Ze zijn heel ondersteunend naar jonge mensen. En je moet natuurlijk ook wel een beetje bluffen door te zeggen: “Dat lukt mij wel, komt goed, gaan we gewoon zo doen.” En op een gegeven moment keert het om en komen de klanten naar jou toe. Dan kun je echt iets leuks maken dat impact heeft op een grote groep mensen. Echt geweldig om te mogen doen. Wij ontmoeten ook veel startups die dezelfde leeftijd hebben als wij en dat is gaaf om mee samen te werken. En te zorgen dat je elkaar laat groeien. Maar we komen ook oudere startups tegen met een gaaf product en dat zorgt voor een toffe omgeving. Daardoor konden wij echt groeien en hebben ons nooit laten tegen houden. We konden altijd naar de volgende berg klimmen.
Waarom ben je ondernemer geworden?
Dit heeft eigenlijk 2 redenen.
1. Ik vond school niet leuk.
2. Elke leraar zei tegen mij: “dit wordt helemaal niets”. Voor mijn eindproject concept ontwikkeling kreeg ik een 4. Hier was ik erg boos over en wilde het tegendeel bewijzen. Ik wilde laten zien dat ik het wel zelf kan regelen. Dus ik ben een onderneming begonnen. Op zich erg bijzonder want ik was geen ondernemend type en ook mijn familie niet. Het was voor mij wel de drijfveer om het tegendeel te bewijzen.
2R is volledig van mij en ik heb wel Heads aangesteld die de teams aansturen. Door terug te investeren heb ik de groei kunnen realiseren. Zo kunnen we nieuwe ideeën ontwikkelen voor onszelf, maar ook investeren in onze teamleden die ook ondernemende types zijn.
Het is een soort van investeringsfonds dat we hebben gecreëerd, waardoor we geen investeerders van buiten af of een bank nodig hebben. En blijft het in mijn/onze handen.
Ik spreek in de wij-vorm, klopt. Het is mijn bedrijf, maar we doen het met elkaar. Zonder mijn mensen, de teams, kan ik niet groot worden. Er is een goede sfeer, lachen veel en het kantoor is huiselijk ingericht.
Ik wil mensen in hun kracht zetten. Ik kan niet developen en 3D printen tekenen, dus daar verdienen zij de eer van. Deze generatie kijkt anders tegen hiërarchie aan. Iemand heeft een goed idee en het maakt niet uit wat je functie is of hoe oud je bent. We kijken naar de kwaliteiten van de persoon.
Wat vind je het leukste aan het ondernemerschap?
Moeilijk. Vrijheid zegt natuurlijk iedereen maar voor mij is het vrijheid in mijn creativiteit. Ik hoef niet te verbergen over hoe ik over dingen denk. En ik vind het gaaf om ideeën terug te zien in het product of de dienst. En dan denk ik “Wauw, dat heeft weer goed uitgepakt”. Eigenlijk komt het er op neer: als dit een leuk idee is, dan doen we dit gewoon. Ik heb geen last van mensen die zeggen “dit wordt niets” of “Ik wil hier niet aan mee werken”. Ik zeg: “gewoon doen.”
Waar loop je tegen aan als ondernemer?
Veel, mijn leeftijd dat is een. Mensen denken dat ik de stagiair ben.
Op beurzen zie je dit echt terug komen. Wij hadden 1 ouder teamlid, Head van een project en als we dan samen naar een beurs gaan, wordt hij altijd aangesproken. Hele verhalen worden aan hem verteld en dan kwam de vraag of je interesse had. Ja dan werd het de mensen pas duidelijk dat ik de baas ben en dat ze de vraag bij mij moeten uitzetten. Je krijgt dan wel verrassende blikken, kan ik je zeggen.
Ik word ook soms wel tegen gewerkt, wanneer er door de klant ja gezegd is op de samenwerking. Het product moest gewoon stuklopen omdat ik jong ben en het nog net zo kan begrijpen als de oudere generatie. Echt bizar.
Een andere punt waar ik tegen aan loop is bij banken. Wij moeten ook verzekeringen afsluiten of onderhandelen, en dat gaat soms wat stroef. Ze zijn anders van geest en verwachten een 50 jarige tegenover zich hebben in plaats van te onderhandelen met iemand van mijn leeftijd.
Tijdens deze coronacrisis zie ik ook echt verschil in opdrachten per diensten die wij leveren.
Wij hebben het ontzettend druk. We verkopen zelf medische beademingsapparatuur en we halen mondkapjes uit andere landen om hier heen te halen. We printen ook onderdelen op 3D en bieden de software aan de ziekenhuizen aan. Daarnaast ben ik zelf ook adviseur van politici, en ben dus veel bezig op communicatie en branding gebied. En de tak media heeft het nu een stuk rustiger.
Waarom kiezen mensen voor jou of jouw product?
Belangrijkste is dat heel veel ideeën in ijskast verdwijnen, omdat er gedacht wordt dat ze niet haalbaar is.
Wij geven een objectieve blik op ideeën, campagnes of producten en wij kunnen met ons team, door de specialismes die we in huis hebben, snel schakelen of een idee haalbaar is en we kunnen het daarna direct ontwikkelen. Ik denk dat dat de reden is dat mensen voor ons kiezen.
Daarnaast zijn ze ook verrast over de soort ideeën die wij aanbieden. Wij kijken naar het idee en niet naar de persoon die het idee heeft.
Wat zijn je dromen, wat wil je zakelijk nog bereiken?
Ja. De wereld rondreizen. Vrees alleen dat het dit jaar nog niet gaat gebeuren.
En ik zou ook wel op bepaalde plekken een jaar of twee jaar willen wonen. Verschillende culturen leren kennen, verschillen tussen de culturen ontdekken. En de vrijheid natuurlijk weer die hier bij komt kijken. Gelukkig is mijn bedrijf ook wel zo ingericht dat we overal kunnen werken. Hoewel live aan tafel met iemand, de adrenaline voelen, wel echt gaaf is.
Heb je nog tips voor andere ondernemers?
Ligt aan in welke fase ze zijn. Zie wel een algemeen problemen, de hamvraag, hoeveel vind je jezelf waard? Zeg wat je kost, mensen snappen dat iets geld kost. Wanneer zij dit te duur vinden, dan is dit hun probleem. Dan wil je ze ook niet als klant, want ze vinden het jou niet waard. Vertrouw op je eigen kwaliteit. Wees trots op wat je kan en vraag het bedrag dat jij waard bent.
Niet nederig handelen naar de ander bedrijven om toch die grote klus binnen het halen. Gewoon trots zijn en zeggen dit is het.
Wil je nog iets kwijt?
Een Virtual Assistant is heel belangrijk voor startups. Ik raad dit altijd aan.
Ik denk dat veel startups het principe nog niet kennen. Ik wil dan ook als tip aan de startups meegeven om zich hierin te verdiepen. En accepteer dat anderen sommige taken beter kunnen uitvoeren dan jijzelf. Op financieel en administratief gebied, zeker voor de toekomst.
Aan welke ondernemer geeft jij het interviewstokje door?
Pascal Stout. Tekst bureau / consultant bureau. Hij is een heel filosofisch type. Klassiek, jaren 30 stijl kleding. Hij is echt heel goed. Gesprek met hem en een biertje erbij is geweldig. Interessante, diepgaande gesprekken. Echte tekstschrijver.
Contact gegevens:
Mail: info@2rdevelopment.nl
Website: http://2rdevelopment.nl/Instagram: Roland Rutten
Facebook: : Roland Rutten
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/rolandrutten/?originalSubdomain=nl