Ontmoet, Nils Brouwer

De eerste ondernemer die zich graag voorstelt via mijn site is Nils Brouwer.

Al 6 jaar is hij als freelancer actief in de culinaire wereld.

Wie ben je?

Nils Brouwer, 44 jaar, getrouwd met Denise, vader van Lieke en Fenna.

Wat doe je?

In 2011 heb ik Le Premier Chef opgestart. Le Premier Chef is dé culinaire invulling voor privé diners, huwelijks diners en kookworkshops. Daarnaast kan je Le Premier Chef inhuren als freelance (chef)kok.

Waar doe je dat?

Momenteel werk ik op freelance basis bij Visrestaurant STORK in Amsterdam en Bar Bistro Paolo’s in Loenen. Bij Vernissage, evenementen locatie, in Bussum verzorg ik meerdere dagen in de maand de catering voor de evenementen. Daarnaast heb ik catering aanvragen die ik vanuit huis bereid.

Waarom ben je zelfstandige geworden?

Ik ben voor mijzelf begonnen omdat dit voor mij de meest logische keus was, de volgende stap na mijn eigen restaurant te hebben gehad. Toen ik eenmaal eigen baas was geweest, met de daarbij behorende verantwoordelijkheden en vrijheden, paste een fulltime dienstverband mij niet meer.

Het is een verrijking voor mij als kok. Wanneer je als kok start, ontwikkel je je eigen smaak en ideeën. Als je daarna in andere keukens komt te staan, zie en leer je nieuwe technieken. Ik ben nog van de oude stempel en heb de  ouderwetse koksopleiding in Amsterdam gedaan. Een zeer goede basis. Vroeger was de opleiding nog echt gericht op vakkennis en praktijk ervaring. Elk stuk vlees van de koe kunnen benoemen en zelf uit de koe kunnen halen. Tegenwoordig is dit helaas vele malen minder, jammer.


Moleculair koken is een, voor mij, nieuwe techniek die ik nu mee krijg in de bedrijven waar ik ingehuurd wordt. Ik leer snel, en heb me deze techniek inmiddels eigen gemaakt. Dit neem ik ook weer mee naar mijn volgende opdrachtgevers. Ja, dat vindt ik gaaf.

Neem nou STORK, visrestaurant. Hier sta ik op een dag met 4 andere collega’s in de keuken en samen fietsen wij er 150 couverts doorheen. Hier wordt mijn vakkennis met betrekking tot visgerechten en schaal- en schelpdieren uitgedaagd. Het is een ontzettend druk bedrijf waar geen dag hetzelfde is. Van a la catre tot grote partijen. Superleuk, daar wordt ik blij van.

Wanneer ik bij Vernissage mag werken, verzorg ik het volledige menu. Samen met de klant stellen we een op maat gemaakt menu samen. Vervolgens doe ik zelf op de dag de inkoop en de voorbereidingen. Ik hou van vers, duurzaam en werk graag met seizoensproducten. Op de dag of avond zelf maak ik de gerechten af in de keuken van Vernissage en geef ik de gerechten mee.

Naast het meedraaien in de keuken, word ik ook ingeschakeld als adviseur voor horeca ondernemers.

Het is soms lastig om ideeën te vertalen naar een gerecht op een bord of een menukaart.

Door mijn werkervaring, en het runnen van mijn eigen restaurant ben ik een goede sparring-partner, en help ik hen met die vertaalslag.

De diversiteit van de bedrijven en werkzaamheden houdt mij scherp, vrolijker en ik heb meer motivatie dan toen ik nog voor een baas werkte. Ik wordt iedere dag geprikkeld door het hoge niveau en blijf leren. Dat vind ik leuk.

Wat zijn de leuke kanten van het freelancen?

Het leukste vind ik de verschillende mensen die ik ontmoet en ook de verschillen per bedrijf, geen dag is hetzelfde voor mij. Daarnaast vind ik het leuk om mijn eigen ontwikkeling te zien. De afwisseling zorgt voor een uitbreiding van mijn culinaire smaken. Hierbij kun je denken aan smaak combinaties. Maar ook in de opmaak van het bord krijg je iedere keer weer nieuwe ideeën.

En de minder leuke kanten?

De onzekerheid. Soms houdt een klus eerder op dan je denkt, bijvoorbeeld als je ergens wordt ingehuurd terwijl ze een permanente werknemer zoeken. Gelukkig heb ik ondertussen een goed netwerk waardoor ik nooit lang zonder opdracht zit. En na zes jaar kan ik ook van deze onverwachte vrije dagen genieten.

De administratie vind ik ook minder leuk, ik ben liever creatief bezig. Gelukkig helpt mijn vrouw hierbij en is alles prima in orde.

Social Media

Social media is heel belangrijk geworden in het profileren van mijn zaak, en ik zie het ook bij Denise. Dankzij bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn maar vooral Instagram is het mogelijk om mijn netwerk goed te onderhouden en te laten zien waar ik mee bezig ben.

Wie zou jij op deze pagina willen ontmoeten/voor willen stellen?

Hanke Den Boer van jouwmoment.nu. Ze geeft mindfulness trainingen en kinderyoga. Ik wil graag dat Hanke haar verhaal verteld omdat ik het mooi vind om te zien hoe zij zich met de jaren heeft ontwikkeld van juf naar sterke zakenvrouw met een goed lopende onderneming.

Tot slot

Wil je Le Premier Chef ook inhuren voor catering, koken aan huis, of als interim-kok? Dan kan je hem contacten via:

Mobiel: 06-11 87 44 66
Email: lepremierchef@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/LePremierChef
LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/nils-brouwer-b679b337